Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Praktické semináře i ukázkové hodiny, to vše přinesl měsíc březen pedagogům našeho regionu

Praktické semináře i ukázkové hodiny, to vše přinesl měsíc březen pedagogům našeho regionu



V měsíci březnu proběhlo hned několik setkání v rámci aktivit "Sdílej svoji zkušenost". Inspiraci ke své praxi mohli pedagogové z ORP Jičín načerpat v oblastech předškolního vzdělávání, žákovského parlamentu na základních školách a matematiky podle metody prof. Hejného. Jak tyto aktivity probíhaly?

Žákovský parlament na bělohradské základní škole

Seminář na téma Žákovský parlament se konal v pátek 10. března v Regionálním konzultačním centru Královéhradeckého kraje, kterým je Základní škola K. V. Raise, Lázně Bělohrad. Po úvodní prezentaci ředitele Jiráska a tzv. "parlaměnťáků"  o  žákovském parlamentu, jeho historii i současnosti, následovala praktická ukázka zasedání  žákovského parlamentu. Přítomni byli žáci 4. - 9. ročníků, kteří jsou voleni na dvouleté období. Slova se ujal předseda parlamentu. Na vše dohlížela paní učitelka Mgr. Hana Hlušičková, na které je vidět, že ji práce s dětmi v parlamentu velmi baví. Během zasedání parlament, mimo jiné, naplánoval školní akci Čarodějnice. Členové si rozdělili úkoly pro přípravu soutěží a vyřešili další organizační záležitosti nezbytné pro podobnou akci. Po skončení zasedání parlamentu následovaly ukázky her, které jsou vhodné pro vzájemné poznávání členů parlamentu, utužování vztahů apod.  Na závěr semináře si účastníci prohlédli školu. 

Každý účastník semináře dostal materiály týkající se tématu semináře. 
Děkujeme vedení školy, Mgr. Haně Hlušičkové a Mgr. Štěpánce Kubínové a velmi šikovným dětem za názornou ukázku, jak může žákovský parlament fungovat a jak může být pro školu velkým přínosem. 
 
DSCN1365.JPGDSCN1344.JPGDSCN1353.JPG
 

 

 

 

 

DSCN1372.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Praktický seminář aktivit s dětmi v mateřské škole na MŠ U Kina v Jičíně

IMG_20170314_095139.jpgPraktický seminář s názvem Ukázky využití inspirativních aktivit v praxi  MŠ se uskutečnil v příjemném prostředí jičínské MŠ U Kina v úterý 14. března. Po úvodní prezentaci o mateřské škole paní ředitelky Mgr. Zlatuše Kynčlové představila paní učitelka Bc. Hana Kulhánková metody využívané v logopedické prevenci, poté Bc. Věra Slepičková přítomné seznámila s využitím "hracích trubek" Bobotubes. Po krátké přestávce následovaly praktické ukázky s dětmi (logopedie, využití a hra na Bobotubes, míčkování). Všechny zúčastněné  si mohly  sami vyzkoušet  plnit úkoly z Klokanova kufru, prohlédnout  Klokanovy kapsy nebo pracovat s PC programem MENTIO. Na závěr semináře si zájemci prohlédli prostory mateřské školy.

Děti byly velmi šikovné, patří jim  pochvala a poděkování. Lektorkám i vedení školy děkujeme za velmi přínosné informace a budeme se těšit na další setkání.

 

IMG_20170314_094836.jpgIMG_20170314_105308.jpgIMG_20170314_080331.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukázkové hodiny matematiky podle Hejného metody

W IMG_2577.jpgDeset dětí 2. třídy na Základní škole 17. listopadu v Jičíně zažily ve středu 15. března neobvyklou výuku - každé z nich mělo svoji paní učitelku! Setkání pedagogů v hodině matematiky podle metody prof. Hejného bylo velmi podnětné a nevšední. Mgr. Bronislava Podhajská s dětmi předvedly, jak se dá učit aritmetice hravě, přitom hloubavě a objevně, zároveň však i procvičovat a automatizovat základní soubory informací, potřebné pro rychlé počítání. Metodickými komentáři doplňovala výuku Mgr. Kateřina Babíková ze ZŠ Husova, Jičín. 

Role si pak obě paní učitelky vyměnily v pátek 17. března, kdy se celá skupina ve stejném složení sešla ještě jednou, aby načerpala inspiraci,  tentokrát při výuce geometrie ve druhém ročníku na ZŠ Husova, Jičín. Nebyla opomenuta ani diskuze a hodnocení předchozí hodiny. Nejen díky získaným dovednostem, ale i bohatým doplňujícím materiálům, které si vedoucí aktivity pro účastníky připravily, teď mohou zúčastnění pedagogové zapojit alespoň některé prvky tzv. Hejného matematiky do své výuky. Do půl roku se celá skupina plánuje sejít znovu, aby vzájemně sdíleli, jak se jim to podařilo.

Obě pedagožky, Mgr. Podhajská a Mgr. Babíková, zaslouží ocenění za odvahu pozvat kolegy do vlastní výuky. Celá aktivita proběhla v prima atmosféře, byla i velmi inspirující a proto moc děkujeme. 

 

W IMG_2554.jpgW IMG_2572.jpgW IMG_2596.jpgIMG_2653.jpgIMG_2642.jpgIMG_2622.jpg


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů