Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Informace k zápisům do MŠ a ZŠ 2017/2018 v Jičíně

Informace k zápisům do MŠ a ZŠ 2017/2018 v Jičíně



Novela školského zákona z roku 2016 přinesla řadu změn týkající se zápisů do mateřských i základních škol. Posunuty jsou termíny přijímání dětí a u předškoláků platí nově povinnost zápisu do MŠ již pětiletých dětí. Mateřské školy získaly také nově spádové obvody, dle kterých jsou přijímané děti rozděleny do pěti školek. Obvody byly ještě na základě připomínek občanů upraveny.

Zápisy dětí do jičínských mateřských škol letos proběhnou 9. května 2017. Novela školského zákona z roku 2016 ale přináší řadu změn. Hlavní je povinná předškolní docházka již pro pětileté děti. Od počátku školního roku (tj. září 2017), který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, až do zahájení povinné školní docházky dítěte, je tedy předškolní vzdělávání povinné. Výjimky jsou přesně dané zákonem, např. při domácím vyučování. Do mateřské školy se pak přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu (v případě cizinců místo pobytu) v příslušném školském obvodu v Jičíně. Stanovení přednostního přijetí vychází přímo ze znění školského zákona, kdy se tato hranice bude postupně snižovat - v roce 2018 na 3 roky a v roce 2020 na dva roky věku dítěte. Podmínkou je dostatečná kapacita školy (dle povoleného max. počtu dětí ve třídách dané MŠ). Novinkou je také povinnost stanovení školských obvodů MŠ prostřednictvím Obecně závazné vyhlášky, kterou Rada města nyní doporučila zastupitelstvu schválit. Každý rodič tak podle místa bydliště bude mít určenu školku, kam dítě bude chodit, podobně jako tomu je u základního vzdělávání. Rodič může přihlásit dítě do jiné než spádové mateřské školy, nicméně v případě naplnění kapacity vybrané školy může být přijetí odmítnuto a dítě bude mít garantováno místo ve spádové mateřské škole.

Zápisy do prvních tříd základních škol jsou pro letošek posunuty, proběhnou až 20. a 21. 4. 2017. Dříve byly už v únoru. Opět i zde přinesla novela školského zákona řadu změn, mj. právě i posunutí termínu přihlášení k povinné školní docházce.

Přílohy

Zápisy dětí k předškolnímu vzdělávání do MŠ 2017-2017
Zápisy do prvních tříd pro školní rok 2017-2018

zdroj: https://www.mujicin.cz/vismo/dokumenty2.asp?id=1292074&n=materske-skoly-maji-nove-obvody-a-terminy-zapisu-pro-ms-i-zs-jsou-posunuty 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů