Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Aktivity spolupráce byly zahájeny praktickým seminářem hry na malou foukací harmoniku

Aktivity spolupráce byly zahájeny praktickým seminářem hry na malou foukací harmoniku



Datum konání:
28.11.2016

Učitelky z mateřských škol v ORP Jičín se 28. listopadu zúčastnili praktického semináře "Hrajeme na malou foukací harmoniku", kterou připravila paní ředitelka MŠ Fügnerova v Jičíně Zdenka Matějková spolu s kolegyní Miroslavou Gotvaldovou. Praktický seminář se tak stal vůbec první aktivitou spolupráce podpořenou projektem MAP v ORP Jičín. 

Dopolední blok začal pro sedm přítomných učitelek z jičínských i mimojičínských školek prohlídkou mateřské školy Fügnerova a seznámily se s místními pedagožkami a dalšími zaměstnanci. 

Poté byly přítomné ukázkového hodině, kdy paní ředitelka Zdenka Matějková a paní učitelka Miroslava Gotvaldová spolu s dětmi pracovaly s malou foukací harmonikou. Ukázaly jim různá rytmická cvičení, cvičení na odlišování délky tónů a zahrály několik písniček. Po skončení praktické ukázky následovalo seznámení s teorií, jak na harmoniku děti učit hrát, jak s ní správně zacházet, jak je při hře vést a k čemu všemu se dá harmonika při běžné výuce využít.

Poté, co každá účastnice kurzu dostala svou vlastní harmoniku, noty a další materiály, mohlo se přejít k praktickému semináři, kdy si učitelky zkusily hru na harmoniku samy. 

Během občerstvení pak měly účastnice kurzu možnost povídat si nejen o hře na harmoniku, ale promluvit si obecně o své práci, o tom, co nabízejí jiné školky, nebo jak v jejich zařízeních probíhá příprava na Vánoce. Díky příjemné atmosféře v MŠ Fügnerova se rychle vytvořilo přátelské prostředí, které vedlo ke sdílení vzájemných zkušeností. I to je podstatou projektu MAP, skrze který byl praktický seminář realizován.

Přítomné učitelky nejvíce zaujalo, že je malá foukací harmonika využitelná při  běžné výuce ve větším kolektivu dětí,  například oproti flétničce, na kterou se děti učí v rámci speciálních kroužků v užším počtu. Cvičení, která hru na harmoniku doprovázejí, navíc souvisejí s přípravou k zápisu na základní školy - rytmika slov, barvy, geometrické tvary apod. Zvuk harmoniky je velmi příjemný a díky tomu, že je přizpůsobena nejmenším hráčům, se na ni děti dokáží velmi rychle naučit. Většina dětí, které svou hru účastnicím kurzu předvedly, na harmoniku hráli pouhé dva měsíce. Právě z těchto důvodu se každá z přítomných učitelek shodla na tom, že by ráda do výuky hru na malou foukací harmoniku zařadila. 

V případě, že Vás hra na malou foukací harmoniku zaujala a nemohli jste se semináře zúčastnit, neváhejte nás kontaktovat. Stejně tak je možné nás kontaktovat v případě, že jste byly účastnice kurzu a měly byste zájem o jakékoliv doplňující informace či setkání. 

Děkujeme paní Zdence Matějkové a Miroslavě Gotvaldové za to, že prostory školky otevřely a nebály se předat své zkušenosti dál. Věříme, že právě tato forma aktivit povede nejen k profesnímu zkvalitňování pedagogů, ale i k prohloubení spolupráce mezi školami a školkami v celém ORP.

 

 DSCN4589 (2).jpgDSCN4594.jpg

 DSCN4603.jpgDSCN4613.jpg


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů